Woman cleaning tile wall tiles from mold with foamy detergent wearing blue gloves

Last van badkamer schimmel? Dit zijn de (mogelijke) oorzaken!

0 Shares
0
0
0

Schimmel in de badkamer ziet er niet alleen onfris uit, het brengt ook de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. In de badkamer – een warme, vochtige omgeving – vinden schimmels natuurlijk de ideale omstandigheden om te groeien. Vaak wordt gedacht dat slechte ventilatie de enige boosdoener is, maar er ook andere zaken die bijdragen aan schimmelvorming. In dit artikel bespreken we deze oorzaken, waarom je schimmel wilt aanpakken en hoe je dat het beste kunt doen.

Waarom wil je schimmel in de badkamer aanpakken?

Schimmel in de badkamer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het kan leiden tot een aantal verschillende gezondheidsklachten, zoals allergische reacties, irritaties aan de je luchtwegen en huidproblemen. Daarnaast tast schimmel de materialen in je badkamer aan, wat soms flinke kosten met zich mee kan brengen. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen als je schimmel ziet ontstaan in je badkamer. Door de schimmel snel te (laten) verwijderen, voorkom je verdere groei, bescherm je je gezondheid en voorkom je mogelijke reparaties.

Oorzaken van schimmel in de badkamer

De belangrijkste oorzaak van schimmel in de badkamer is overtollig vocht dat niet goed kan worden afgevoerd. In veel gevallen komt dit door een gebrek aan ventilatie, maar ook lekkende kranen of een slechte afvoer kunnen boosdoeners zijn. Ook het niet goed droogmaken van natte oppervlakken kan bijdragen aan schimmelvorming. De combinatie van warme temperaturen en vochtige lucht creëert een ideale omgeving voor schimmel om te gaan groeien. Het is dus belangrijk om de badkamer na gebruik goed te ventileren en natte plekken direct droog te maken met een handdoek.

Oplossingen

Om schimmel effectief te bestrijden, is het belangrijk om zowel de oorzaak aan te pakken als de bestaande schimmel te verwijderen. De oorzaak aanpakken doen je door voor voldoende ventilatie te zorgen. Bijvoorbeeld door een raam open te zetten of een ventilator te gebruiken. Repareer eventuele lekkages en droog natte oppervlakken direct af.

Voor badkamer schimmel verwijderen kun je speciale schimmelverwijderaars gebruiken. Niet elke schimmelverwijderaar werkt echter even goed en soms is de schimmel te vergevorderd. Overweeg in zulke gevallen om professionele hulp in te schakelen voor het bestrijden van schimmels.

0 Shares
Gerelateerd