We hoeven er geen geheim van te maken dat de jeugd ontzettend veel woorden bedenkt, overneemt uit andere talen en zichzelf toe-eigent. Ging het bijna een decennium geleden nog over ‘yolo’, kijk je nu naar woorden als ‘mdm’ (met de meiden) en dus ook ‘slay’. Ho maar dat je dat als volwassene gaat gebruiken, want dat wordt absoluut niet geaccepteerd.
In ieder geval komen en gaan deze woorden alsof het worstenbroodjes zijn. Het kan zo maar zijn dat je net achter de betekenis bent gekomen, wordt er alweer een ander woord gebruikt en ‘kan het echt niet meer’ dat je dat woord nog gebruikt. Een woord wat zijn populariteit blijft aanhouden is ‘slay’. In deze blog vertellen we over de betekenis ervan en nog veel meer.
Girl, slaaaaaaaayyyy!
Het Engelse woord ‘slay’ wordt naar het Nederlands vertaald als ‘doden’. Gelukkig heeft het gebruik van het woord niks met doden te maken, maar gaat het over een outfit die iemand draagt. Bijvoorbeeld:
‘Iemand loopt langs je heen en zegt uit het niets: ‘you slay’. In plaats van dat je hem verward aankijkt, weet je wat hij bedoelt en zeg je ‘bedankt’.
‘You slay‘ is in dit geval een compliment om je uiterlijk. Dat gaat nog verder dan een outfit. Denk bijvoorbeeld aan dat je je op een opvallende, indrukwekkende en vooral zelfverzekerde manier presenteert. Hoe mooi is dat.
TikTok
Met name op een platform als TikTok zien deze nieuwe woorden hun levenslicht. Als het dan aanslaat, schiet het ook meteen door het dak. Met het woord slay gebeurde dit al een tijd geleden. Dat het aanhoudt, vinden wij alleen maar positief. Het wordt immers vaak gebruik om te laten zien hoe fantastisch iemand eruitziet. Je kan zelfs zover gaan, dat de hele week een ‘slayweek’ wordt, zoals in het volgende filmpje:
Goed, wij kunnen er wel om lachen, maar in het filmpje zie je ook meteen wat interessants gebeuren. Althans, interessant zouden we het niet noemen, eerder iets waar anderen opmerkingen over zouden maken.
Empowerment of misbruik?
We spreken hierboven onze gedachtes uit over degene die het filmpje maakt. Iemand waarvan dingen kunnen worden gedacht, waaronder de vraag over zijn seksualiteit. Nu willen wij niemand in hokjes drukken en doen wij geen uitspraken waar wij geen weet van hebben, maar het zou wel logisch zijn.
Het woord slay wordt namelijk vaak geassocieerd met empowerment onder vrouwen én de LGBTQ+ gemeenschap. Het moedigt mensen aan om trots te zijn op wie ze zijn en hoe ze eruitzien. Verder vier je eigen je self confidence en individualiteit. Wanneer iemand wordt gezegd dat ze ‘slayen’, dan is dat voor hen een daadwerkelijk gebruik van gemaakt. Helaas wordt er ook misbruik van gemaakt. Zo zijn er mannen die bijvoorbeeld een man zien waarvan ze vermoeden dat hij homoseksueel is. Er even langslopen en een overdreven ‘giiiirl, you slaaayyy’ toewerpen met bijbehorend handje, is dan eerder een belediging dan een compliment.
Hoe je hiermee om moet gaan, is moeilijk te zeggen. Er kunnen namelijk meerdere situaties ontstaan, in het geval jij het slachtoffer bent. Lees als volgt:
- Je hebt de mannen wel gehoord, maar besluit ze te negeren. Een mogelijk gevolg? Ze gaan nog meer aandacht vragen, maken opmerkingen waarom je niet reageert en provoceren een conflict.
- Je hebt de mannen gehoord en besluit er een opmerking van te maken. Een mogelijk gevolg? Ze besluiten over te gaan tot conflict, want ‘wat geef jou het recht hen tegen te spreken?’
Natuurlijk hoeft het niet uit te lopen tot een conflict, maar de voorbeelden laten wel zien wat er minder goed gaat in onze maatschappij.
Andere termen
We kunnen een lang debat voeren over het bovenstaande, we kunnen ook nog even induiken op andere ‘slangtermen’, zoals die worden genoemd. Lees:
- Chill
Heeft meerdere betekenissen. Betekent in de zin ‘ey, doe ‘s chill man’, zoiets als ‘doe eens rustig aan’. In de zin ‘wajow, dat is echt chill man’, zoiets als ‘wow, dat is erg fijn om te horen’. - Lit
Iets is geweldig of opwindend. Het woord werd met name een paar jaar geleden gebruikt en is nu af en toe nog aanwezig in de gesprekken tussen jongeren. - Vibe
‘Wat een vibe,’ hoorde je je dochter gisteren nog zeggen, toen het feestje van haar opa en oma toch wel fantastisch bleek te zijn. Ze probeert dan te zeggen dat ze geniet van een positieve sfeer of goede energie. - Ziek
‘Huh, ziek dat dat gebeurde, man’. Precies, heel erg lijp, verrassend en indrukwekkend dat dat gebeurde. Er wordt dus geen letterlijke ziekte of ziek zijn bedoelt, maar iets om de indruk van het woord te benadrukken. - Boeie
Ja ‘boeie’ dat dat gebeurde, het is niet jouw pakkie ‘an om dat te regelen. Met ‘boeie’ wordt echt aan de kant geschoven dat de persoon die het zegt ergens iets mee te maken heeft of erom geeft.
Hoor je een woord als ‘slay’ je oren voorbij gaan, dan weet je wat het betekent. De taal blijft veranderen en zo dragen jongeren ook hun steentje eraan bij. Wat we van dat soort woorden moeten vinden, laten we nog lekker in het midden. Het is immers vaak iets van ‘komen en gaan’. Wijzelf zouden zeggen: ‘boeie’, laat ze lekker…