Sigma Male betekenis: zo herken je ze

0 Shares
0
0
0

Wanneer we spreken over verschillende persoonlijkheidstypes, horen we eigenlijk het meest over de bekende categorieën alpha en bèta. De alpha-mannen zijn de haantje de voorste en de bèta-mannen zijn degene die dat niet zijn. De meer introverte mannen, van wie je alleen iets hoort als je ze echt kent.

Echter is er nóg een categorie. Deze is dan wel minder bekend, maar is zeker niet onbelangrijk. We hebben het over… de Sigma Male, ofwel de sigma man. In dit artikel zullen we de betekenis van een sigma-man bespreken en hoe je ze kan herkennen. We zullen ook enkele kenmerken en eigenschappen uitlichten. Lees je gauw verder? Misschien kan je jezelf wel tot de klasse schalen.

Wat is een Sigma Male?

Een Sigma Male is een persoonlijkheidstype dat zich onderscheidt van de traditionele alpha en bèta mannetjes. Ze zijn individualistisch van aard en hechten weinig waarde aan sociale hiërarchieën en normen. Sigma Males hebben een sterk gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid. Ze gedijen goed in solitaire situaties en hechten meer belang aan zelfvertrouwen dan aan sociale goedkeuring. Met andere woorden, het zal hun niet veel interesseren op welke tree van de sociale ladder ze staan. Sterker nog, we denken niet eens dat die ladder voor hen bestaat. Je zou kunnen zeggen dat ze daarmee ook wat introvert zijn, omdat ze in sociale situaties zich vrijwel niet laten horen. Al helemaal niet wanneer de ander niet respectvol is en zich gedraagt als een alpha-mannetje.

De kenmerken van een Sigma Male

Bij een Sigma Male horen dus een aantal kenmerken, die we nu op een overzichtelijke manier voor je zullen uitdiepen. Hierdoor krijg je hopelijk een beter beeld van deze soort man.

#1 Onafhankelijkheid

Dit type man is erg onafhankelijk en het veel waarde aan persoonlijke vrijheid. Waarom goedkeuring of validatie van anderen vragen, terwijl je dat voor jezelf ook prima kan bedenken. Een Sigma Man volgt zijn eigen levenspad en laat zich niet van het pad afslaan door anderen. De onafhankelijkheid laat daarmee ook een grote mate van zelfstandigheid zien. Hij heeft geen ander nodig, om zichzelf te kunnen zijn.

#2 Introversie

Het gevolg van dat je je niet per se naar de buitenwereld richt? Nou, wat dacht je van introversie? Een Sigma Male is zeer introvert en voelt zich meer op zijn gemak in kleine sociale groepen, of stiekem zelfs alleen. Grote bijeenkomsten, die dan ook nog eens gepaard gaan met een sociaal drama zijn een echte no go.

#3 Zelfvertrouwen

Sigma Males stralen zelfvertrouwen uit en zijn vaak zelfverzekerd in hun beslissingen en acties. Ze twijfelen niet aan zichzelf en laten zich niet beïnvloeden door negatieve meningen. Hoewel je dan misschien denkt dat dat een goede eigenschap is voor een leider, nemen ze liever niet deze rol aan. In principe is dat ook niet echt handig, iemand die heel erg introvert en op zichzelf gesteld is, aanstellen als leider.

#4 Individualisme

Hij is individualistisch van aard en volgt zijn eigen interesses en passies, ongeacht wat anderen denken. De visie op het leven is hoe ze die zelf hebben gecreëerd. Overigens betekent dat niet dat ze niet inspiratie van anderen kunnen halen, maar wel dat ze dit, indien dat het geval is, niet hardop zeggen. Een samensmelting van ideeën maakt dat een Sigma Male zich zo gedraagt. Hij zal dus nooit één op één de ideeën van een ander opvolgen.

Hoe herken je een Sigma Male?

Nu je ongeveer begrijpt hoe een Sigma Male zich kenmerkt, ben je wellicht benieuwd naar de manier waarop je een Sigma Male herkent. Laten we overigens voorop stellen dat we er niet van houden om mensen in hokjes te plaatsen. We mean, good for you als je je wel veilig in een hokje voelt, maar dat voor een ander invullen, daar houden we niet van. Zo is dat ook bij een Sigma Male, dus houdt de ‘herkenning’ gelieve voor je zelf.

Het proces van identificeren

Het identificeren van een Sigma Male is niet heel makkelijk en dat komt met name omdat hij niet graag en vaak in de schijnwerpers staat. Hij gedijt immers goed in z’n eentje en geniet van zijn tijd alleen. Bij een evenement of bijeenkomst zie je ze waarschijnlijk in een rustig hoekje staan, waar hij de rest van de zaal kan observeren. Overigens staat hij daar niet in zijn eentje, omdat hij een aura van zelfvertrouwen om hem heen heeft. Hij twijfelt niet aan zijn beslissing en blijft kalm onder druk.

En, als je denkt dat je een Sigma Male doorhebt, then think again. Hij zal zeker een verborgen agenda met zich meebrengen, wat leidt tot soms onvoorspelbare acties. En, daar komt het, een Sigma Male wordt niet graag in een hokje geplaatst en juist daarom is hij moeilijk te identificeren. Het blijft een constante struggle tussen het kunnen identificeren en het in de war raken over wat die man nou echt aan het doen is.

De kracht van een Sigma Male

Voor lang niet iedereen is het leven van een Sigma Male weggelegd. Het is wat ons betreft niet zo zeer iets wat je wil zijn, net zoals je niet per se als alpha of bèta mannetje wil worden aangeduid. Over ieder van hen valt wat negatiefs te zeggen, al staan ze ook voor hun eigen unieke krachten. Bovendien is het wat ons betreft dat alle mannen slechts in drie groepen kunnen worden opgedeeld. Alsof iedere man hetzelfde is. En wat dacht je van een Sigma Female, bestaat die dan ook? Of geldt dat bij vrouwen weer anders. Dus, de kracht van een Sigma Male is misschien wel dat hij onafhankelijk succesvol kan zijn, maar ook dat kent zijn keerzijdes. En, niet iedere Sigma Male is hetzelfde.

Conclusie

In dit artikel hebben we de betekenis van een Sigma Male besproken en hoe je ze kunt herkennen. We hebben ook enkele kenmerken en eigenschappen van Sigma Males belicht. Het is belangrijk om te onthouden dat persoonlijkheidstypes slechts één aspect van een persoon zijn en dat iedereen uniek is. Sigma Males dragen bij aan de diversiteit en complexiteit van de menselijke samenleving.

0 Shares
Gerelateerd