Lucas en Arthur Jussen: vriendinnen, vermogen, en meer

0 Shares
0
0
0

Poeh. Denken jullie op een blauwe maandag ook weleens over hoe gaaf het zou zijn dat je een supertalent zou hebben. Misschien kan je wel heel goed surfen, ben je de koning van het schaken of… speel je de sterren van de hemel op de piano. Dat laatste, daar zou je misschien nog wel een kans in kunnen hebben. Tenminste, om echt bij de top van de top te horen is een muzikale aanleg wel een soort must.

Goeeeeeeed…. Twee talenten van eigen bodem, die inderdaad veel talent hebben en ook de sterren van de hemel spelen op de piano, zijn de broers Lucas en Arthur Jussen. In deze blog zullen we het een en ander over hen vertellen. Vanaf het punt dat ze begonnen met spelen tot aan de relaties die ze nu (wel of niet) hebben, alles zal de revue passeren.

Twee broers, één piano.

Lucas, Lucas is de oudste van de twee. Met een verschil van 3,5 jaar zou je denken dat hij zijn jongere broertje op sleeptouw meeneemt, maar niet is minder waar. Althans, niet dat het andersom wél zo is, want in principe zijn ze erg gelijkwaardig aan elkaar, maar toch.

In elk geval begint het duo al op jonge leeftijd met spelen. De eerste lessen werden aangeboden in Hilversum, daarna op veel andere plekken in Nederland en de rest van de wereld. Dat ze iets met muziek deden, was overigens niet heel gek. Lucas’ (geboren 27 februari 1993) en Arthur’s (geboren 28 september 1996) ouders zijn namelijk zelf ook zeer muzikaal. Zo speelde de vader van het duo een lange tijd de pauk en gaf moeder Jussen jarenlang les in dwarsfluiten.

Grote namen, kleine jongens

Al op jonge leeftijd werd het talent dus al ontdekt. Ze bleken zelfs zo goed te zijn, dat ze in hun tienerjaren al optraden voor Prinses Beatrix (toen de Koningin). Vanaf daar ging het balletje rollen en kwamen de uitnodigen van het ene na het andere orkest binnen. Zo hebben ze gespeeld met onder andere Jaap van Zweden en het Boston Symphony Orchestra. Als vanzelfsprekend hoorde daar ook op een gegeven moment een muzikale opleiding bij, na het afronden van de middelbare school.

Lucas studeerde in zowel de Verenigde Staten als Madrid, Arthur zocht het wat dichterbij op in het Conservatorium van Amsterdam. Samen zijn ze tijdenlang in de leer geweest bij de Portugese pianist Maria João Pires. Dit werd betaald door een soort crowdfunding voor de jonge talenten. Met een leven in Portugal dat moest worden betaald (nog exclusief de kosten van de lessen) kan je wel begrijpen dat dat hoog in de kosten oploopt.

Vermogen

Over die kosten gesproken, je zou wellicht wel kunnen verwachten dat ze met hun optredens genoeg verdienen. Genoeg om van te leven, want anders zou het vast wel bekend zijn dat ze ook nog een andere professie doen. Maar goed, van dat laatste is niks minder waar, want ze kunnen inderdaad gewoon leven en reizen van de inkomsten die ze krijgen. Hoeveel dat is, dat weet natuurlijk niemand. Misschien wel precies zoals het hoort.

Echter houdt de bekendheid van het duo zich niet tegen om daar een klein beetje gebruik van te maken. Zo gaan ze geregeld samenwerkingen met mensen aan, om daar zelf aan te verdienen. Een voorbeeld daarvan is de auto waarin zij rijden. Dit automerk heeft hen een auto aangeboden, in ruil voor een vermelding op hun sociale media, waar ze overigens zo’n 50k volgers hebben. Ach, zo lang zij er profijt van hebben en wij daardoor kunnen blijven genieten van hun talent, dan is het prima.

Lucas en Arthur Jussen op Wereldtournee

Mocht je trouwens geïnteresseerd zijn in het leven van de twee jongemannen, dan is het programma ‘Lucas en Arthur Jussen op Wereldtournee’ misschien iets om naar te kijken. De twee zijn een jaar lang gevolgd in hun trainingen, dagelijks leven en alles wat met (en juist niet) met de piano te maken heeft. Er wordt, voor alle liefhebbers thuis, zelfs ook iets verteld over hun thuissituatie en hun partners. En oh ja, je ziet er trouwens ook dat ze lang niet altijd samen achter 1 piano zitten, ze spelen ook wel geregeld op twee piano’s en dan tegelijkertijd.

Vriendinnen

Partners? Wie zijn dat dan? Nou, in principe heeft Lucas al ‘since forever’ een vriendin. Over de partner van Arthur is wat minder bekend. Overigens is het ook niet zo dat ze ons op de socials op de hoogte houden van de relatiestatus. De documentaire die is gemaakt, is inmiddels alweer zo oud, dat de ontwikkelingen van nu weer anders kunnen zijn op dat vlak. Mocht je wel een beschuitje willen delen met een van de twee, stuur dan gewoon een berichtje. Vragen kan altijd, natuurlijk. Weet overigens wel dat nee natuurlijk ook een antwoord is.

Stoppen met spelen?

We hoeven er geen geheim van te maken dat zo’n intensief gebruik van je handen, op den duur wat van die handen vergt. Veelvoorkomende klachten waar je als pianist tegenaan zou kunnen lopen, zijn onder meer pijnlijke gewrichten, krampen, peesontstekingen en carpaal tunnelsyndroom. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door herhaalde bewegingen, overbelasting en een slechte speeltechniek. Om deze klachten te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen, de handen te strekken en te ontspannen, en een goede ergonomische houding te behouden tijdens het spelen. Maar goed, ze zullen vast een ‘fysio aan huis’ hebben, om dit te voorkomen.

Conclusie

Het pianoduo Jussen is duidelijk zeer getalenteerd. Ze hebben al met de grootste orkesten van de wereld gespeeld en hebben in de mooiste concertgebouwen gespeeld. In principe treden ze regelmatig op, dus als je geïnteresseerd bent in een optreden, dan kan je prima kijken of ze een keer weer in Nederland zijn. We hopen dat je net zo onder de indruk bent geraakt als wij dat initieel waren!

0 Shares
Gerelateerd