timelapse photo of soccer player kicking ball

Wie is de snelste voetballer ter wereld?

0 Shares
0
0
0

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld. Miljoenen mensen over de hele wereld zijn gepassioneerd over deze sport. Van de straten van Rio de Janeiro tot de stadions in Barcelona, voetbal verenigt mensen van alle leeftijden, culturen en achtergronden. En, het mooie is, voetbal is meer dan alleen een spel; het is een universele taal die grenzen overstijgt en mensen samenbrengt.

De opwinding van een doelpunt, de spanning van een wedstrijd en de emotie van een overwinning zijn slechts enkele redenen waarom voetbal zo geliefd is bij zovelen. Of wat dacht je van het moment dat een voetballer de achtervolger in zet bij zijn tegenstander? Als vuurpijlen vliegen ze het veld over, om vervolgens net wel of net niet de ander in te halen. Over vuurpijlen gesproken, weet jij eigenlijk wie de snelste voetballer is ter wereld? Je leest het antwoord in deze blog.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan

Voordat we je verhelderen met informatie over de snelste voetballer van de wereld, willen we je nog graag op het een en ander attenderen. Het bepalen van de snelste voetballer ter wereld is namelijk een zeer uitdagende taak, door verschillende factoren. Denk maar eens aan:

  • Weersomstandigheden: de ene voetballer is gemeten op een dag zonder wind en onder de perfecte weersomstandigheden, terwijl de ander in de stromende regen rent.
  • Ondergrond: gras is gras, maar gras is ook weer niet altijd gras, als je begrijpt wat we bedoelen. Er hoeft maar net een strookje keihard zijn en de voetballer remt af omdat hij het gevoel heeft dat hij zijn enkels breekt.
  • Afstand: de ene snelheid wordt berekend op een afstand van 50 meter, de andere maar op zo’n 20 meter. Mag jij raden wie meer tijd heeft om op snelheid te komen.
  • Frequentie: van niet alle voetballers wordt op elk moment van de dag een opname gemaakt van hun snelheid. Misschien is de snelste loop van een voetballer dus nog helemaal niet opgenomen.
  • Soort voetballer: een professional zal regelmatig worden getimed, maar dat gebeurt natuurlijk niet bij amateurs. Weet jij veel, misschien is er wel een voetballer van een club uit een klein dorpje in Engeland wel de snelsete.

Bovendien is snelheid slechts één aspect van voetbalvaardigheden, naast techniek, tactiek en fysieke kracht. We vinden dan ook absoluut niet dat de snelste voetballer noodzakelijkerwijs ook de beste is. Een misvatting die nogal snel kan worden aangegaan bij dit soort artikelen.

De snelste voetballer ter wereld

Op dit moment wordt door de FIFA gesteld dat niemand minder dan Kylian Mbappé de allersnelste is. Er werd tijdens een meting zelfs 38,5 km/h gemeten. Mbappé is een Franse voetballer die de wereld verbaast met zijn talent en flair op het veld. Geboren op 20 december 1998, heeft hij in een razend tempo roem vergaard als een van de meest opvallende spelers van zijn tijd. Zijn opwindende debuut bij AS Monaco was slechts het begin van een spraakmakende carrière. Bij Paris Saint-Germain (PSG) heeft hij zijn stempel gedrukt met zijn ongeëvenaarde snelheid, wendbaarheid en doelpunten. Het is wat dat betreft hét talent van deze generatie. Tegenwoordig speelt hij trouwens nog steeds bij PSG.

Andere bekende namen

Maar goed, naast hem zijn er nog steeds heel veel snelle voetballers die harder rennen dan jij je überhaupt kan beseffen. Omdat de nummer 2, 3, 4 en anderen wel heel dicht bij elkaar liggen qua snelheid, gaan wij daar geen rangschikking in maken. Daarentegen richten we ons op bekende snelheidsduivels uit het tegenwoordige en oude voetballen. Is toch veel leuker?

#1 Couhaib Driouech

Onze eigen en enige echte Couhaib Driouech werd uitgeroepen als de snelste renner van de eredivisie. Deze jonge speler, wie overigens voor Excelsior speelt, behaalde maar liefst een grens van 34,6 (afgerond) kilometer per uur. Dat is harder dan de snelheid die je tegenwoordig in Amsterdam mag rijden! We zijn benieuwd wat hij nog meer in petto heeft.

Feitje: grappig genoeg gaan de spelers steeds harder lopen. Zo’n vijftien jaar geleden gingen de snelste voetballers niet harder dan 32 km/h. Volgens het internet, tenminste.

#2 Arjen Robben

Vroegâh, toen Robben nog actief voetbalde, onder andere voor het Nederlands elftal, was er een tijd dat hij in de hoogtijdagen van zijn carrière zat. Een van die momenten was tijdens een wedstrijd tegen Spanje, in 2014. Bij een inhaalactie liep hij met 37 km/h maar liefst 6+ km/h harder dan zijn tegenstander. En of het de moeite waard was, want hij wist hierdoor inderdaad te scoren.

#3 Aaron Wan-Bissaka

Manchester United’s Aaron Wan-Bissaka is een van de snelste verdedigers van dit moment. Snappen we ook wel, want met die lange stelten gaat het rennen inderdaad wat soepeler. Overigens is het verder niet een speler die de meeste indruk ooit op je zal achterlaten, maar misschien komt zijn absolute hoogtepunt binnen deze sport nog.

#4 Kyle Walker

De ene spreekt over 34 km/h, de ander over 37 km/h en weer een ander over 36 km/h. Wat het ook is, het is in elk geval ontzettend snel. Deze voetballer, wie er trouwens een wild privéleven op naliet, is een mid-dertiger, wie in zijn carrière al voor meerdere clubs speelde. Het betreft wederom een verdediger, die op dit moment nog voor Manchester City.

Feitje: zoals je nu wel begrijpt is het een fabel dat alleen sprinters heel snel zijn. Snelheid bij verdedigers kan namelijk even belangrijk zijn.

#5 Theo Walcott

Inmiddels is de voetballer al met pensioen, maar hij was ooit wel heel snel. Als aanvaller heeft Walcott met zijn bliksemsnelle sprints verdedigers weten te verrassen en doelpunten weten te maken voor clubs als Arsenal en Everton, evenals voor het Engelse nationale team. Hij haalde naar verluidt weleens een snelheid, iets hoger dan 37 km/h.

Mooie namen, maar uiteindelijk blijkt het bepalen van de snelste voetballer ter wereld een uitdagende taak te zijn. Verschillende factoren zoals omstandigheden tijdens wedstrijden, variërende meetmethoden en de subjectiviteit van snelheid maken het moeilijk om een definitief antwoord te geven. Bovendien is snelheid slechts één aspect van het voetbalspel, en andere vaardigheden zoals techniek en tactiek zijn even belangrijk. Als we er dan toch eentje moeten uitzoeken, dan zouden we graag zeggen dat het Kylian Mbappé is, de winnaar van de deze wedstrijd.

0 Shares
Gerelateerd