7 Goede tips voor mannen die in crypto (willen) investeren

0 Shares
0
0
0

Denk je eraan om in crypto te stappen? Of ben je al bezig, maar wil je het slimmer aanpakken? Dan kun je hier wat tips voor je vinden. Crypto kan spannend zijn, maar je moet wel weten wat je doet. Hier zijn zeven gouden regels die je goed moet onthouden voordat je begint.

1. Investeer alleen geld dat je echt kunt missen
Serieus, dit is regel nummer één. Stop nooit je huurcenten of je vakantiegeld in crypto. Het is geen geheim dat de cryptomarkt een achtbaan kan zijn. De ene dag sta je in de plus, de volgende dag kan alles in het rood staan. Dus gebruik alleen geld dat je kunt missen. Denk aan dat extraatje van een familielid, een relatief klein maandbedrag of een bonusuitkering van je werk. Als je dat kwijtraakt, ligt je leven niet meteen financieel overhoop.

2. De juiste exchange kiezen
Er zijn zoveel exchanges, maar ze zijn niet allemaal even goed. Je wilt er eentje die veilig is, lage kosten heeft en makkelijk in het gebruik is. ByBit komt op deze punten goed naar voren. Ze hebben een goede en handige app, lage fees en je kunt er echt veel verschillende digitale coins kopen.

Wat veel mensen ook erg prettig vinden aan ByBit is dat ze een demo-account hebben. Zo kun je eerst even oefenen zonder echt geld te gebruiken. Handig als je nog een beetje onzeker bent. Daarnaast hebben ze regelmatig acties waarmee je gratis crypto kunt krijgen. Wie houdt daar nou niet van?

Maar goed, er zijn natuurlijk meer opties. Coinbase is bijvoorbeeld ook populair, vooral bij beginners. Het platform van dit cryptobedrijf is super makkelijk in gebruik, maar de fees zijn wel wat hoger. Kijk gewoon goed wat bij jou past, en laat je cryptogeluk niet van een exchange afhangen. Je kunt hier een bybit review lezen.

3. Laat je niet beïnvloeden door vrienden en kennissen
Dit is misschien een lastige. Want je hoort waarschijnlijk vaak verhalen van vrienden die zogenaamd rijk zijn geworden met crypto. Of ze pushen je om in de nieuwste shitcoin te investeren omdat die “gegarandeerd” gaat stijgen. Weet je wat? Lekker negeren.
Veel nieuwe digitale munten zonder duidelijk nut crashen vaak hard en dan verlies je een hoop geld. Doe je eigen research. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen investeringen, niet je vrienden en kennissen.

4. Volg goede financiële sites en crypto sites
Als je serieus bent wat betreft crypto, moet je jezelf blijven informeren. Er gebeurt zoveel in deze wereld, en daarom kun je niet achteroverleunen. Maar pas op voor FOMO (Fear Of Missing Out) door alle gehypde nieuwsberichten.

Je kunt bijvoorbeeld elke dag de laatste berichten op CoinDesk, of CryptoSlate bekijken voor het laatste nieuws. Voor diepgaande analyses kun je The Block gebruiken. En vergeet Reddit niet. Subreddits als r/CryptoCurrency kunnen echt goud zijn voor inside info en discussies.

Maar onthoud wel: niet alles wat je leest is waar. Wees kritisch en check altijd meerdere bronnen voordat je beslissingen neemt.

5. Koop geen crypto om snel winst te maken
Je hoort weleens verhalen over mensen die overnight miljonair zijn geworden met crypto. Maar voor elke succesverhaal zijn er duizenden verhalen van mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Crypto is geen get-rich-quick scheme.

Als je het slim wilt aanpakken, focus dan liever op de lange termijn. Kijk naar solide projecten met echte use cases. Bitcoin is natuurlijk de hoofdmunt en nog steeds een goede keuze voor de lange termijn. Ethereum is ook een sterke speler met veel potentie.

Je kunt bijvoorbeeld elke maand een klein bedrag in Bitcoin stoppen, ongeacht de koers en op deze manier werken aan je ‘crypto-pensioen’. Slim toch?

6. Vergeet de fiscus niet
De Belastingdienst houdt tegenwoordig ook je crypto bij. Je moet je crypto-bezit gewoon opgeven bij je belastingaangifte. Het valt onder box 3, net als je spaargeld. Bekijk de website van de Belastingdienst voor de exacte regels. Ze hebben een hele pagina over crypto. Beter om het goed te doen en je aangiftes op de juiste manier te doen, dan later problemen te krijgen, omdat je dingen niet goed hebt ingevuld.


7. Diversifiseer je portfolio
Ooit gehoord van de uitdrukking “don’t put all your eggs in one basket”? Dat geldt zeker voor crypto. Gooi niet al je geld in één coin, hoe veelbelovend die ook lijkt.

Voorbeeld: Verdeel je investeringen zo: 50% in de grote jongens zoals Bitcoin en Ethereum, 30% in middelgrote altcoins met potentie, en 20% in kleinere, risicovolle projecten. Zo spreid je je risico’s. Uiteraard kun je de kleine, risicovolle munten ook weglaten uit je mandje met crypto, als je maar genoeg verschillende cryptomunten in je mandje hebt.

Bonus tip
Tot slot van dit artikel, een bonus tip die gaat over het persoonlijk opslaan van je verzameling aan cryptomunten. Als je serieus ter zake crypto, koop dan een hardware wallet. Het is als een kluis voor je digitale munten. Exchanges kunnen gehackt worden (is al heel vaak gebeurd de afgelopen tien jaar), maar met een hardware wallet heb je zelf de controle. De Ledger Nano S Plus – een van de varianten van de Ledger Nano hardware wallet – is hier zeer populair voor. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want al voor een bedrag van 79 euro heb je de Nano S Plus Ledger in huis.

Crypto kan een zeer interessante investering zijn. Het is spannend, innovatief en je kunt er geld mee verdienen. Maar het is geen magische geldmachine. Gebruik je verstand, doe je research en wees voorzichtig. DYOR en HODL luidt het devies. Goed om dit in je achterhoofd te hebben als je in crypto gaat investeren, of dat zelfs al doet. Het is geen loterij zonder nieten, waarbij je altijd maar prijs hebt.

0 Shares
Gerelateerd