Body count: betekenis en uitleg

0 Shares
0
0
0

Relaties zijn iets van alle tijden. Romantische relaties idem dito. Er wordt met elkaar geflirt, er ontstaan echte romances of liefdesrelaties worden snel verbroken of zelfs nooit opgebouwd. Hoe je het ook went of keert, de romantiek in het leven is iets waar bijna niet omheen te draaien is. Zelfs niet als je bijvoorbeeld aseksueel bent (al is dat weer een heel ander verhaal).

Bij die romantiek horen natuurlijk ook bepaalde begrippen en deze begrippenlijst breidt zich nog constant uit. Zo is het begrip body count iets dat de laatste jaren steeds bekender is geworden. Het is een term die soms verkeerd wordt begrepen. Sterker nog, het is eigenlijk een toch wel beladen onderwerp met veelal negatieve connotaties. Wat het daadwerkelijk betekent, hoe de term zich in onze maatschappij nestelt, wat de gevaren ervan zijn én hoe het wellicht positief kan worden benaderd, lees je in deze blog.

Betekenis body count

Voor we daadwerkelijk de diepte ingaan, willen we verheldering over het begrip aanduiden. Het begrip body count heeft namelijk meer dan één betekenis, een betekenis die duidt op een dodenaantal en een betekenis die duidt op het aantal seksuele partners dat iemand heeft gehad. We onderscheiden deze voor het gemak in twee betekenissen op en geven je graag een omschrijving:

  • Body count
    Het aantal slachtoffers/ doden dat in een conflict of militaire operatie is voorgekomen. Het is wellicht een wat zwaar beladen term, maar wel eentje die wordt gebruikt zodat het aantal slachtoffers snel kan worden gerapporteerd (en geëvalueerd). Overigens wordt dit dus alleen in de Engelse taal zo gebruikt. In Nederland hebben we daar onze eigen begrippen voor.
  • Body count slang
    In dit geval verwijst de term naar het aantal bedpartners van een persoon, waarmee hij of zij geslachtsgemeenschap heeft gehad. Het wordt veelal gebruikt onder de jongere bevolkingsgroepen, waarbij het dan iets is om mee te shamen of juist om mee op te scheppen.

In deze blog behandelen we dus de tweede definitie, dus body count slang.

Body count ‘in de praktijk’

Allereerst vinden we het belangrijk om te benadrukken dat het aantal bedpartners van een persoon, geen definitieve maatstaf is om iemand mee te beoordelen of in ieder geval hun waarde als persoon ermee te definiëren. Iemands body count vertelt niet het hele verhaal over wie hij/zij is en hun vermogen om lief te hebben en geliefd te worden. Sterker nog, het zou eigenlijk helemaal niet moeten uitmaken, welk getal iemand op die persoonlijke vraag antwoordt.

Vrouwen versus mannen

Gek genoeg is de lading van body count niet altijd gelijkwaardig. Zo wordt er veelal gezegd dat een hoge body count bij vrouwen die vrouw in kwestie een ‘hoer’ of ‘slet’ maakt. Tegelijkertijd is een hoge body count bij mannen juist ‘stoer’ en ‘indrukwekkend’. Het lijkt alsof er al van te voren wat fout gaat. Dat vrouwen en mannen in aparte hokjes worden gedrukt, terwijl ze gelijke rechten hebben.

In onderstaand filmpje zie je een (wellicht aangeschoten) jongeman die trots vertelt over zijn eigen body count. De jongen is slechts 21 jaar en zou al met 37 vrouwen het bed hebben gedeeld. Nu wordt er wat lacherig om gedaan, ook door hemzelf, maar eigenlijk zou het a) niemand iets moeten aangaan en b) helemaal niet interessant of relevant moeten zijn. Al hangt die ‘relevantie’ wellicht af van persoonlijke voorkeur. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat een dame bij een jongen zoals deze erg onzeker zou worden, omdat hij al zo veel anderen heeft gezien. Communicatie hierbij is een goede oplossing.

Body count in verhouding tot geloof

Wanneer het wellicht wel een gegronde reden is om geïnteresseerd te zijn in body count, is in het geval van gelovige situaties. Zo stellen een aantal geloven nog strenge regels aan seks voor het huwelijk. Zie het als een toewijding aan de huwelijkspartner, het voorkomen van zonde of het handhaven van morele waarde. Houd daarbij dan wel in gedachten dat een persoon niet ‘minder waard’ is, wanneer hij of zij al wel een eerdere bedpartner heeft gehad. Je kiest er echter voor, vanuit die geloofsovertuiging, om naar iemand anders op zoek te gaan.

Een positieve benadering

Wat gebeurt er dan eigenlijk als je body count wel als iets positiefs gaat zien? Een positieve en gezonde benadering van het begrip begint me het begrijpen dat seksualiteit en natuurlijk onderdeel van het leven is. Meer seksuele partners kunnen je bijvoorbeeld helpen om jezelf beter te leren kennen, je voorkeuren te ontdekken en emotioneel te groeien. Het kan eveneens bijdragen aan het opbouwen van zelfvertrouwen en het vermogen om intieme relaties te onderhouden. Verder zal je met de volgende aspecten rekening moeten houden:

  • Consent en respect: wederzijdse toestemming en respect voor grenzen van beide partijen staan hoog op het belangenlijstje.
  • Persoonlijke groei: elke ervaring draagt bij aan persoonlijke groei. Mocht een ervaring negatief zijn, probeer hier dan over in gesprek te gaan, zodat je je gevoelens kan delen.
  • Emotionele intelligentie: emotionele banden worden steeds beter begrepen. Je leert veel over jezelf, maar ook hoe je met anderen en hun persoonlijkheid kan omgaan.

Onze boodschap: gebruik het begrip body count niet als iets om mee te oordelen. Richt je daarentegen op de positieve aspecten ervan en toon veel respect. Mocht iemand om een reden het niet willen delen, then so be it.

0 Shares
Gerelateerd